Skip to main content

Perustason ensihoitajana EMAlla

Ensihoitaja Minh Tieu työskentelee EMA Finlandilla pääkaupunkiseudulla. Jo viiden vuoden ajan EMAlla viihtynyt Tieu pitää työnsä parhaina puolina kivoja työkavereita sekä monipuolisia työtehtäviä.

Ensihoitoala ei ollut Tieun alkuperäinen valinta. Lukion jälkeen hän opiskeli teknillisessä korkeakoulussa, kunnes tajusi, ettei ala ollutkaan oikea.

– Olin ambulanssien kanssa tekemisissä, kun yhteen aikaan läheiseni tarvitsi sellaista useasti. Kerran juttelin yhden ensihoitajan kanssa ja sain tietää, että opiskelu kestää ylioppilaspohjalla vain kaksi vuotta, Tieu kertoo.

Tieu päätti vaihtaa alaa. Hän valmistui vuonna 2015 ensihoitoon suuntautuneeksi lähihoitajaksi ja on sen jälkeen työskennellyt EMAlla lähes viiden vuoden ajan.

Perustason ensihoitajat tekevät EMAlla suurimmaksi osaksi kiireetöntä sairaankuljetusta. Tähän sisältyy esimerkiksi sairaaloiden välisiä siirtoja sekä kuljetuksia palvelutaloista ja hoivakodeista sairaaloiden päivystyksiin ja niistä takaisin.

Vuorotyötä ja vaihtuvia maisemia

Ensihoitajien työ EMAlla on kolmivuorotyötä. Pisin vuoro kestää 15 tuntia, lyhyin kahdeksan.

Vuoron pituus riippuu siitä, missä autossa on. Välillä on kiva tehdä pitkiä päiviä, niin on enemmän vapaata. Pidempien vuorojen jälkeen kahdeksan tunnin päivät tuntuvat lyhyiltä, Tieu kertoo.

Vuorossa olevat työntekijät saavat lisää keikkoja sitä mukaa, kun edelliset on hoidettu. Joskus seuraavassa paikassa pitää olla vasta tietyn ajan kuluttua, ja tällöin ensihoitajille jää aikaa pitää tauko. Sen voi käyttää esimerkiksi huoltoasemalla kahvittelemalla.

Sairaankuljetuksen lisäksi EMAlla on mahdollista työskennellä myös valmiusyksiköissä, jotka saavat tehtävänsä suoraan hätäkeskuksesta.

Olen aikaisemmin työskennellyt Espoon valmiusautoissa lähes kahden vuoden ajan. Perustason autossa tehtävät ovat suurimmaksi osaksi D-luokan tehtäviä, mutta myös ensivastetehtäviä saattaa tulla, jos satumme olemaan lähin yksikkö.

Vaihtelevuutta työhön tuo myös se, että ensihoitajan työympäristö on joka päivä erilainen.

Tämä on liikkuva työ, mistä tykkään tosi paljon. Pisimmillään olemme vieneet potilaan Rovaniemelle asti, Tieu kertoo.

Koulutukset pitävät ammattitaitoa yllä

EMAn enshoitajien ammattitaitoa ylläpidetään työnantajan tarjoamilla koulutuksilla. Kaikki vakituiset työntekijät koulutetaan joko ILS- tai ALS-kurssilla, jotka ovat Euroopan elvytysneuvoston hyväksymiä koulutuksia. Tieu on perustason ensihoitajana suorittanut ILS-kurssin.

Meillä on myös vähintään kerran vuodessa elvytyskoulutus, ja välillä ensihoitopäällikkö kiertää asemilla ja pitää lyhyitä koulutuksia jostain tietystä aiheesta.

Tieun mielestä EMAlla työskentelyssä parhaita puolia ovat mukavien työkaverien lisäksi monipuoliset työmahdollisuudet. Hätäkeskusten alaisen toiminnan lisäksi perustason ensihoitaja voi työskennellä EMAlla sairaankuljetustehtävissä myös hoitotason ambulansseissa, jotka hoitavat muita enemmän kiireellisiä tehtäviä. Perustason ensihoitaja voi halutessaan laajentaa toimenkuvaansa lisää myös jatko-opiskeluilla.

Uskon, että jossain vaiheessa haen ammattikorkeakouluun opiskelemaan ensihoitoa. Tällä hetkellä olen tyytyväinen tähän tilanteeseen, joten en ole vielä hakenut kouluun, Tieu kertoo.

Viimeisimmät artikkelit